Το blog μας

Αρθρογραφία γύρω απο τα πιο πρόσφατα φορολογικά ζητήματα

Πότε ανοίγει το Taxis για τις δηλώσεις- Η έκπτωση για την εφάπαξ εξόφληση

aade 2 Πότε ανοίγει το Taxis για τις δηλώσεις- Η έκπτωση για την εφάπαξ εξόφληση

Πότε ανοίγει το Taxis για τις δηλώσεις- Η έκπτωση για την εφάπαξ εξόφληση

Έκπτωση 3% επί του φόρου εισοδήματος θα έχουν όσοι πληρώσουν εφάπαξ το ποσό που τους αναλογεί. Το οικονομικό επιτελείο με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή παρέχει την ανωτέρω δυνατότητα στους φορολογούμενους, ενώ ταυτόχρονα προβλέπει ότι στην περίπτωση παράτασης της προθεσμίας, η πρώτη και δεύτερη δόση θα καταβληθούν μαζί. Ωστόσο, με την αναφορά αυτή, η κυβέρνηση προεξοφλεί ότι θα δοθεί παράταση στις φορολογικές δηλώσεις, παρά το γεγονός ότι φέτος θα είναι προσυμπληρωμένες οι δηλώσεις για 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους. Σημειώνεται ότι το σύστημα Taxisnet θα ανοίξει με μικρή καθυστέρηση, στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, καθώς ακόμα οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, διαμορφώνουν τα έντυπα και τους νέτους κωδικούς για τους επαγγελματίες που θα φορολογηθούν με τεκμαρτό τρόπο. Επίσης, γίνονται και οι απαραίτητες αλλαγές στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις Ειδικότερα σύμφωνα με την τροπολογία :

1. Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών. Αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης.

2. Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2024

3. Όταν ο Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση 3%.

4. Η καταβολή του Φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του Φορολογικού έτους 2023, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, που έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου θα αναρτηθούν το Σαββατοκύριακο 30-31 Μαρτίου, Ωστόσο υπάρχει περίπτωση, λόγω των τελευταίων εξαιρέσεων (για τους πληγέντες) να αναρτηθούν το Σαββατοκύριακο 6-7 Απριλίου. Η καταβολή του φόρου θα μπορεί να γίνει σε 11 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 10 ευρώ. Η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Απριλίου 2024 και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2025. Για όσους φορολογούμενους δεν είχαν καμία αλλαγή στην περιουσιακή τους κατάσταση ο λογαριασμός θα είναι ο ίδιος με πέρυσι, για πρώτη φορά οι φορολογούμενοι με ασφαλισμένες κατοικίες θα κερδίσουν έκπτωση έως 10%, ενώ πάνω από 1 εκατ. φορολογούμενοι θα έχουν εκπτώσεις από 50% έως 100%. Από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Πηγή: capital.gr

Αρθρογραφία που μπορεί να σας ενδιαφέρει …