Το blog μας

Αρθρογραφία γύρω απο τα πιο πρόσφατα φορολογικά ζητήματα

Σχέδιο επέκτασης του συστήματος πληρωμών IRIS και στις επιχειρήσεις

web Σχέδιο επέκτασης του συστήματος πληρωμών IRIS και στις επιχειρήσεις

Σχέδιο επέκτασης του συστήματος πληρωμών IRIS και στις επιχειρήσεις

Με απώτερο στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχεδιάζει την επέκταση του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS και στις επιχειρήσεις.

Το χρονοδιάγραμμα που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι το εν λόγω μέτρο-που ήδη εφαρμόζεται σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους- θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη της τρέχουσας χρονιά.

Από την 1η Ιανουαρίου έχει γίνει υποχρεωτικό για όλους τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους να συναλλάσσονται μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS. Σ’ ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις το σχέδιο του οικονομικού προβλέπει το σύστημα IRIS θα χρησιμοποιείται για συναλλαγές μέσω κινητού τηλεφώνου και για τις επιχειρήσεις. Υπάρχουν, ωστόσο, σημαντικά θέματα τεχνικής φύσεως που πρέπει να δρομολογηθούν, έως ότου το σύστημα άμεσων πληρωμών θα είναι διαθέσιμο και καθόλα λειτουργικό-μέσω κινητού- για τις επιχειρήσεις.

Ήδη πολλοί καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το IRIS μέσω της κινητής τους τραπεζικής εφαρμογής για πληρωμές έως 500 ευρώ την ημέρα χωρίς καμία επιπλέον χρέωση. Μέσω του συστήματος οι καταναλωτές μπορούν να εξοφλούν φορολογικές οφειλές, να μεταφέρουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς και να πληρώνουν εμπορικά και ηλεκτρονικά καταστήματα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το πρώτο δεκάμηνο του 2023 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της χρήσης του συστήματος, με αύξηση 268% σε σύγκριση με το 2022 και εκρηκτική αύξηση 2.520% σε σχέση με το 2020.

Όσον αφορά τους χρήστες του IRIS, το 50% είναι άνδρες και το 50% γυναίκες, ενώ το 70% τους είναι ηλικίας 18 έως 34 ετών.

Τι ισχύει από 1η Ιανουαρίου για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς

Η μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στο διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε., επισύρει για τους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ, ενώ και η μη υποβολή δήλωσης διόρθωσης, προς συμμόρφωση, από τους υπόχρεους, στις περιπτώσεις απενεργοποίησης επαγγελματικού λογαριασμού, νοείται ως μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού και επιφέρει το ίδιο πρόστιμο.

Όσον αφορά τη διαδικασία οι δικαιούχοι πληρωμής πρέπει να δηλώνουν ηλεκτρονικά έναν ή περισσότερους επαγγελματικούς λογαριασμούς στο διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε. (www.aade.gr) με τη χρήση των διαπιστευτηρίων που διαθέτουν οι χρήστες για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., εντός προθεσμίας ενός μήνα από την έναρξη άσκησης δραστηριότητας.

Στον επαγγελματικό λογαριασμό οι ανωτέρω υπόχρεοι αποδέχονται συναλλαγές που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής όπως, ενδεικτικά, μέσα πληρωμής με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά.

Οι επαγγελματικοί λογαριασμοί δηλώνονται με χρήση του αριθμού λογαριασμού πληρωμών, ενώ εφόσον υπάρχει διεθνής τραπεζικός αριθμός (Ι.Β.Α.Ν.), δηλώνονται υποχρεωτικά με τη μορφή αυτή και επιβεβαιώνονται από τους παρόχους υπηρεσιών Πληρωμών.

Σε περίπτωση μη επιβεβαίωσης του λογαριασμού, η Α.Α.Δ.Ε. προβαίνει σε απενεργοποίηση του, όπως επίσης κατά την περίπτωση δήλωσης ίδιου επαγγελματικού λογαριασμού από διαφορετικούς δικαιούχους πληρωμής η Α.Α.Δ.Ε. προβαίνει σε απενεργοποίηση των λογαριασμών.

Οι δικαιούχοι πληρωμής υποχρεούνται να δηλώσουν το σύνολο των επαγγελματικών λογαριασμών τους, σε περίπτωση που οι συναλλαγές διενεργούνται σε πλέον του ενός επαγγελματικούς λογαριασμούς, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να διαγράφουν επαγγελματικό λογαριασμό ή/και να προβαίνουν σε προσθήκη επαγγελματικού λογαριασμού, σε περίπτωση τροποποίησης.

Οι μεταβολές που επέρχονται στους επαγγελματικούς λογαριασμούς δηλώνονται εντός μηνός από την ημερομηνία κατά την οποία επήλθε η μεταβολή.

Πηγή: sofokleousin.gr

Αρθρογραφία που μπορεί να σας ενδιαφέρει …