Η εύρεση εργασίας συνιστά μια απαιτητική διαδικασία, με την ανεργία να αγγίζει το 23.5%, σύμφωνα με πρόσφατα, επίσημα στοιχεία.
Με καθοδήγηση ωστόσο που μπορούν να σας παρέχουν έμπειροι συμβουλοι επιχειρησεων, θα καταφέρετε να αυξήσετε τις πιθανότητες να βρείτε δουλειά.
Μάθετε ποιες κινήσεις πρέπει να κάνετε και ποια εργαλεία χρειάζεται να αξιοποιήσετε για να επαναδραστηριοποιηθείτε επαγγελματικά.
Εστιάστε την αναζήτηση σε παραγωγικούς κλάδους
Η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, αλλά λιγότερα σε ορισμένους.
Επιχειρήσεις και εταιρείες που σχετίζονται με τους τομείς του τουρισμού, της εστίασης και της πληροφορικής φαίνεται πως καταφέρνουν να αντεπεξέρχονται.
Οι μεσιτικές υπηρεσίες δε, διαφαίνεται να σημειώνουν θετική μεταβολή τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας σε ό,τι αφορά την απασχόληση.
Πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop) ανέδειξε το real estate ως κλάδο με δυνατότητες.
Ευοίωνες προοπτικές εμφανίζουν:
- +22,67% οι επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, όπως πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες,
- + 18,84% οι υπηρεσίες στέγασης, τροφίμων και η εστίαση,
- +9,46% οι τεχνολογίες επικοινωνιών και πληροφορικής,
- +8,28% το λιανικό και χονδρικό εμπόριο και
- +3,95% οι διοικητικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες.
Εξαπλώστε το πεδίο της αναζήτησης
Στρέψτε το ενδιαφέρον σας προς κάθε κατεύθυνση όταν προσπαθείτε να βρείτε εργασία ώστε να μαθαίνετε εγκαίρως τις νέες ευκαιρίες απασχόλησης.
Προσπαθήστε να μην περιορίζετε την ευρεση εργασιας μόνο στον κλάδο που σχετίζεται με το αντικείμενο των σπουδών σας.
Αν οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας μοιάζουν καταρχάς να μην σας ενδιαφέρουν, δεν χάνετε τίποτα να προσφέρετε μια ευκαιρία.
Είναι πολύ πιθανό η κατάλληλη εργασία για εσάς να μην βρίσκεται στην κατεύθυνση που επιλέγετε να κινηθείτε.
Αξιοποιήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Τα social media μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθειά σας να βρείτε την επαγγελματική απασχόληση που σας ενδιαφέρει.
Μην διστάσετε να ενημερώστε τους διαδικτυακούς σας φίλους ότι ψάχνετε δουλειά, μέσω των λογαριασμών που διατηρείτε στα κοινωνικά δίκτυα.
Δραστηριοποιηθείτε περισσότερο στο Linkedin καθώς οι μεγάλες εταιρείες συμβαίνει εκεί να αναζητούν υποψήφιους εργαζόμενους.
Αναζητήστε διαθέσιμες θέσεις μέσω Διαδικτύου, αποστείλετε βιογραφικά σε επιχειρήσεις και απευθυνθείτε σε εταιρείες ανθρώπινου δυναμικού.
Πείτε «ναι» σε part-time εργασία
Μπορεί να ενδιαφέρεστε για μια θέση πλήρους απασχόλησης, αλλά αν σας προσφερθεί θέση μερικής απασχόλησης, μην πείτε όχι.
Δεν είναι απίθανο οι συγκυρίες να σας ευνοήσουν ώστε σε σύντομο χρόνο να μετατραπεί η σύμβασή σας σε πλήρους απασχόλησης.
Αποδεχτείτε την πρόταση και συνεχίστε τη διαδικασία αναζήτησης μέχρι να καταφέρετε να βρείτε ακόμη μία ώστε να κερδίζετε τα προς το ζην.
Η ευρεση εργασιας «θέλει» αισιοδοξία και υπομονή
Έχετε κάθε στιγμή στο μυαλό σας ότι ανεργία δεν σημαίνει ανικανότητα και δεν πρέπει να αισθάνεστε ντροπή που δεν βρίσκετε εργασία.
Οπλιστείτε με αισιοδοξία και υπομονή, πιστέψτε στα ταλέντα και τις δεξιότητές σας και διεκδικήστε τη δουλειά που ονειρεύεστε.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προβάλλετε τις γνώσεις, τις σπουδές και τις εργασιακές σας εμπειρίες σε κάθε συνέντευξη για θέση εργασίας.
Προτάξτε τον καλύτερο σας εαυτό στις συνεντεύξεις και στηρίξτε με επιχειρήματα τους λόγους για τους οποίους θεωρείτε ότι είστε το καταλληλότερο άτομο για τη θέση που σας προσφέρεται.